Nieuws

Promotieonderzoek: ‘Livemuziek aan het ziekenhuisbed helpt patiënt genezen’

Als patiënten die een operatie hebben ondergaan naar livemuziek luisteren, helpt dat om het zenuwstelsel tot rust te brengen, ontdekte Hanneke van der Wal-Huisman. Woensdag promoveert ze.

Van der Wal-Huisman onderzocht oudere patiënten die herstelden van een ingrijpende operatie. Een groep kreeg ‘gewone’ zorg, terwijl de andere groep iets extra’s kreeg: livemuziek gespeeld door musici en studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Uit haar onderzoek blijkt dat de patiënten die muziek luisterden er lichamelijk beter aan toe waren en de muziek ook persoonlijk als waardevol benoemden voor hun herstelproces.

Het fysiologisch effect van de muziek toonde ze aan door het analyseren van hartslagmetingen. ‘Het is echt een reactie van je lijf, van je zenuwstelsel’, zegt ze.

Bron: Ukrant – Douwe Grundel

Muziek aan Bed

Al bijna 15 jaar hebben we het voorrecht om de kracht van live muziek te delen met mensen die het nodig hebben: zieken mensen in ziekenhuizen en mensen met dementie in diverse zorginstellingen. Vandaag willen we een bijzonder artikel met jullie delen dat ons werk en onze missie bevestigd.

Onlangs verscheen het artikel “Livemuziek aan het ziekenhuisbed helpt patiënt genezen” in de UKrant. Het legt niet alleen de krachtige impact vast die live muziek kan hebben op het genezingsproces van patiënten, maar benadrukt ook de waarde van menselijk contact en empathie in zorginstellingen.

Voor ons bij Muziek aan Bed is het geen verrassing dat muziek zulke impact brengt. We hebben de tranen van ontroering gezien en de momenten van pure sereniteit die het aan het bed van een zieke kan brengen. Het gaat niet alleen om de noten die we spelen, maar om de emoties die we delen en de connecties die we bouwen door middel van muziek.

Door de jaren heen hebben we talloze verhalen gehoord van patiënten en hun families over hoe onze muziek hun zware dagen heeft verlicht, hun pijn heeft verzacht en hen hoop heeft gegeven in moeilijke tijden. En het artikel bevestigt wat we altijd hebben geweten: muziek is een universele taal die geen woorden nodig heeft om te genezen.

Als stichting Muziek aan Bed zijn we vastbesloten om onze missie voort te zetten, om nog meer harten te verwarmen, nog meer glimlachen te brengen en nog meer liefde te delen door middel van muziek. Samen kunnen we blijven bijdragen aan de genezing en het welzijn van degenen die het meest kwetsbaar zijn.

We willen onze oprechte dank uitspreken aan iedereen die ons steunt en heeft gesteund en die gelooft in de kracht van muziek om levens te veranderen. Samen kunnen we blijven groeien, bloeien en harmonie brengen in de wereld om ons heen.

Hier kun je het hele artikel lezen.

Laatste nieuws

Celloklanken ontroeren patienten

Meer livemuziek voor mensen met dementie!

Beatrix Kinderziekenhuis: “Dit moet blijven!”

Presentatie Nationale Agenda Arts in Health

Update Muziek aan Tafel

Kennismaking Maasziekenhuis

Muziek aan Bed in uw huiskamer!

Dokter Spotify, of: de helende kracht van muziek (bron: fd.)

Live in het Erasmus MC

In gesprek met..!