Wetenschap
Wetenschap
Muziek heeft een bewezen positieve invloed op het welzijn van patiënten in ziekenhuizen. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat live muziekinterventies bijdragen aan pijnverlichting, stressreductie en een verbeterd herstelproces. Muziek aan Bed zet zich in om deze kracht van muziek op een professionele en wetenschappelijk onderbouwde manier in te zetten bij kwetsbare patiënten.
Onderzoek naar muziekinterventies
Recente studies, waaronder een rapport van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Veldman et al., 2023), bevestigen de voordelen van muziek in de zorg. Muziekinterventies kunnen:
- Pijn en angst verminderen, waardoor patiënten minder medicatie nodig hebben.
- Stress en spanning verlagen, wat bijdraagt aan een sneller herstel.
- Het mentale welzijn verbeteren, wat cruciaal is voor langdurige opnamepatiënten.
Bij Muziek aan Bed werken we samen met onderzoekers en ziekenhuizen om het effect van onze muziekinterventies verder te onderbouwen. Door wetenschappelijk onderzoek te combineren met praktijkervaring, streven we naar een toekomst waarin live muziek een structurele en vanzelfsprekende plek krijgt binnen de gezondheidszorg.




Samenwerking en innovatie
Wij geloven dat muziek niet alleen een vorm van troost is, maar een essentiële aanvulling op medische behandelingen. Daarom zetten we ons actief in voor onderzoek en samenwerking met ziekenhuizen, universiteiten en zorgprofessionals. ‘Arts in Health’ is inmiddels een wereldwijde organisatie, met ook een Nederlandse tak, dat zich inzet om zorgspecialisten, wetenschappers en uitvoerende organisaties als Muziek aan Bed samen te brengen. MaB is hierin gesprekspartner en heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Whitepaper, die in 2024 aan de minister is aangeboden om kunst en zorg meer met elkaar te verbinden.
Onze muzikanten worden specifiek getraind om muziek flexibel en patiëntgericht in te zetten, met een aanpak die voortdurend wordt verfijnd op basis van wetenschappelijke inzichten.
Wil je meer weten over de wetenschappelijke onderbouwing van muziek in de zorg of samenwerken aan onderzoek? Neem contact met ons op!
“...dit moet je écht zien, horen, voelen... In één woord geweldig. Het heeft ons (het personeel op de kinderafdeling) én de patiëntjes en hun ouders/verzorgers enorm geraakt. De cellisten van Muziek aan Bed laten zien dat zij aansluiting vinden bij verschillende leeftijden én op verschillende locaties....”

Links naar belangrijke onderzoeken:
Fancourt, Daisy & Finn, Saoirse. (2019). What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. World Health Organization. Regional Office for Europe.
Veldman, J., Malta, S., Nederlof, N., van Sambeek, N., & Verhagen, P. (2023). Research on multiplier and pay-off effects in the cultural and creative sector (p. 7). Publication number: 2022.175.2313. ‘On the instructions of: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap’(p.37-39)
Foster B. (2009). Music for life’s journey: The capacity of music in dementia care. Alzheimer’s Care Today.
Abma, T., Groot, B., Kolsteeg, J., Krans, K., Lewis, F., Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Van Der Wal-Huisman, H., Van Leeuwen, B., Bussemaker, J., Finnema, E., Culture Action Europe, Poll, J., ZonMw, Sociaal en Cultureel Planbureau, Van Den Berg, N., Kunsten ’92, Dessing, M., Kuiper, S., Looijen, H., . . . Zwiers, E. (2021). A WHITE PAPER ON CARE THROUGH CREATIVITY: ARTS IN HEALTH IN THE NETHERLANDS - A national agenda.
van den Berg, N.M., Paans, W., Schroevers, M. J., van der Wal-Huisman, H. & van Leeuwen, B. L. (2024). Does a participatory live music practice support nurses to deliver compassionate care to hospitalized patients? (p.3690-3693)
Steun Muziek aan Bed!
Doneer en draag bij aan magische momenten in de zorg.