Wat we doen

Voor wie spelen wij?

Wat is er mooier dan met livemuziek een bijdrage te kunnen leveren aan het sociale en emotionele welzijn van kwetsbare mensen in onze samenleving? Stichting Muziek aan Bed heeft sinds 2010 als missie om een landelijk dekkend netwerk van live muziek aan bed te realiseren.

Muziek aan Bed (voor zieke kinderen en volwassenen in ziekenhuizen) of Muziek aan Tafel (voor instellingen waar mensen verblijven met een vorm van dementie) zijn de twee grote projecten die onder onze stichting vallen.

Livemuziek activeert, brengt vrolijkheid of geeft juist rust. Patiënten en bewoners zingen en dansen mee. Herinneringen van lang geleden duiken op. Muziek aan Bed heeft inmiddels een repertoire opgebouwd van Bach tot Beatles, van kinderliedjes tot liedjes uit de oude doos, van Arabische muziek tot jazz en van filmmuziek tot Caribische muziek. Op deze manier kan er in iedere kamer de juiste snaar worden geraakt.

Ervaar het zelf. We komen graag een keer langs om het u te laten ervaren.

Waar spelen wij?

Wij spelen op meer dan 30 locaties in ziekenhuizen en zorginstellingen. Klik voor meer informatie over de locaties op de kaart.

Als alles ellende is, is muziek kracht voor je ziel…

Wat anderen over ons zeggen

Je merkt aan de cellisten dat ze niet alleen mooi spelen, maar ook kennis hebben van het ziekenhuis en van de patiënt. Het uitgebreide repertoire dat ze beheersen, de verschillende genres en de ervaring in het inschatten welke muziek je wanneer voor een patiënt gaat spelen. Het is maatwerk. Alleen met muziek maken kom je er niet. MaB straalt rust en persoonlijke aandacht uit. Het totaalplaatje maakt het zo succesvol. Werken in een ziekenhuis gaat om leven en dood. Mooi om te weten dat MaB iets waardevols kan betekenen. Het spelen op een uitvaart laat zien dat de hele familie er troost in heeft gevonden dat MaB daar geweest is.

Ciska, manager van Stichting Vrijwilligers & Vrienden UMC Groningen

Regelmatig verzorgen de cellisten van Stichting Muziek aan Bed korte optredens in het UMCG. Zij doen dat aan het bed van patiënten. Dat zijn altijd bijzondere optredens, alleen al omdat zij met twee cellisten tegelijk op één cello spelen. De patiënten waarderen deze optredens enorm. Het geeft ze ontspanning, afleiding en plezier en het zorgt ook voor ontroerende momenten. Muziek aan Bed begon ruim 10 jaar geleden in het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis op te treden. Inmiddels spelen zij ook op diverse afdelingen voor volwassen patiënten, ook op de Intensive Care. Ze zijn niet meer weg te denken uit het UMCG.

Ate van der Zee, Bestuursvoorzitter UMCG

Ik lag (28 dagen) in het ziekenhuis en de artsen zeiden mij dat zij niets meer konden doen. Mijn lichaam moest zelf de darmfunctie herstellen. Door mijn ziekte had ik toen nog weinig besef hoe ernstig de situatie was. Mijn dochter was op bezoek en wij hoorden prachtige muziek op de gang. Zij heeft ter plekke geregeld dat de muzikanten ook op mijn kamer konden komen. Zij speelden voor mij “Let It Be” van de Beatles. Dát gaf op dat moment voor mij zo’n warm gevoel, zo emotioneel, de tranen rolde over m’n wangen en ik voelde dat ik beter kon worden. Het heeft mij erg goed geholpen en ik ben volledig hersteld. Daar heeft Muziek Aan Bed zeker aan toe bij gedragen.

Cock Polderman, patiënt

De universele taal van muziek zorgt voor afleiding en herkenning, en is geschikt voor een zeer brede leeftijdsgroep. Een privé concertje kan kort of lang duren en is elke keer aan te passen aan de kinderen en aan de omgeving. Dit maakt Muziek aan Bed tot een unieke gebeurtenis in het ziekenhuis.

Coördinator Kindertheater Wilhelmina Kinderziekenhuis

Wij kijken met een warm gevoel terug naar jullie eerste bezoek aan de afdeling Oncologie. De patiënten waren erg enthousiast, ze hebben genoten van de manier waarop jullie jezelf presenteerden én de muziek. Alleen maar positieve berichten gehoord. “Fijn dat dit mogelijk is!” Ook de patiënten die geen bezoek op kamer wilden, konden meegenieten van de mooie klanken van de cello. Ook het personeel was onder de indruk. Wat ikzelf bijzonder vond om te ervaren was hoe de sfeer op de afdeling veranderde. Van een drukke, hectische afdeling werd het een afdeling waar een serene rust van uitstraalde. Heel bijzonder. We hopen dat we jullie nog vaak mogen ontvangen op de afd Oncologie. Daar gaan we zeker ons best voor doen!

Verpleegkundig teamleider LUMC oncologie

Vanmorgen heeft Muziek aan Bed opgetreden voor de kinderen op R2 kinderafdeling en de kwetsbare ouderen op A6-C6 Interne. Zij gingen van kamer naar kamer, van bed naar buggy en van gang naar huiskamer. De reacties van kinderen, ouders en kwetsbare ouderen waren ontroerend om te zien en de sfeer op de afdelingen veranderde merkbaar positief. Behalve kinderen en volwassenen genoten de medewerkers ook zichtbaar van dit leuke duo. We hopen dat er voldoende sponsoren zullen komen om de kinderen en volwassenen vaker te laten genieten. Dank jullie wel!

Pedagogisch medewerker OLVG

“Van welke muziek houdt u? Snel en vrolijk, of liever wat rustiger?” De cellisten van Muziek aan Bed overleggen even en beginnen dan te spelen. Tot groot plezier van de patiënten. De één tikt mee op de maat, de ander zingt af en toe een stukje.

Zorgmedewerker Erasmus MC

Twee dames brachten met hun cello en hun kleurrijke aanwezigheid licht en liefde door het hele ziekenhuis: van de IC, via de Verlos– en Kinderafdeling, naar AOA, Kliniek Boven en Kliniek Beneden. Omdat de cellisten niet alleen patiënten, maar ook personeel een hart onder de riem wilden steken, gingen ze ook naar het Facilitair Centrum, waar alle daar werkende collega’s hun kamers uitkwamen en genoten van de muziek op de gang.

Zorgmedewerker Amstelland ziekenhuis

De cellisten bereikten de bewoners met hun muziek en haalden ze uit hun catatonische gedrag. Er waren bewoners die stil luisterden en zichtbaar genoten, anderen werden enthousiast en zongen en klapten mee. Echt geweldig om te zien. Er werd allerlei muziek gespeeld, klassiek en wereldmuziek. Ook voor de Turkse en Surinaamse bewoners werd een lied ten gehore gebracht in hun landstaal, hetgeen hen zichtbaar ontroerde en tot praten aanzette tegen de cellisten. Wat mooi om te zien dat muziek een sleutel blijkt te zijn tot het gevoelscentrum van de mens en de dementerende in het bijzonder, wat ze aanzet tot interactie met hun omgeving.

Vrijwilliger Reinaldahuis Haarlem

Ben nog aan het nagenieten, in één woord een GEWELDIGE ochtend! Jullie inlevingsvermogen is zo goed! De afwisseling tussen rustige muziek en uptempo is heel fijn en echt op maat van de huiskamer. Iedereen kan en mag genieten op een waardige en eigen manier. De interactie met de bewoners voelt fijn. Het prikkelen van de zintuigen gebeurt op een fijne rustige manier. Ze worden echt uitgenodigd om mee te doen, zonder dat het moet. Ook bewoners die dieper in de dementie zitten of die zich anders afsluiten, weten jullie te bereiken. Jullie voelen haarfijn aan hoe de sfeer is in de huiskamer. Niets was gek of raar. De prettige sfeer blijft lang hangen. Groots in het intieme!

Welzijnsbegeleider Lieven de Key

Afgelopen vrijdag hebben jullie mijn moeder (en mij) een groot cadeau gegeven. Na haar driemaandelijkse controle bij de oncoloog stonden jullie daar als een vurige, liefdevolle en hartverwarmende vlam in de hal van het UMCG – Universitair Medisch Centrum Groningen. Mijn moeder heeft een geheugen dat niet meer altijd optimaal werkt, verzachtend gezegd, maar jullie optreden komt in haar gesprekken nog steeds voor. Met grote dank voor het ontroerende, verrassende en prachtige cadeau van die dag! 

Moeder en dochter, patiënt

Onze kennismaking met deze warme manier van aandacht voor kwetsbare patiënten heeft ons geraakt. We vinden het een voorrecht dat dit mogelijk is in ons ziekenhuis. Muziek ontroert. En Muziek aan Bed werkt bijna als een bijzonder medicijn: het zorgt voor afleiding en ontroering.    

BovenIJ Ziekenhuis, verpleging en patiënten

Contact opnemen of een optreden aanvragen?

Geef muziek aan kinderen en volwassenen. Neem contact op voor meer informatie over ons aanbod, of als u een kennismakingsoptreden wilt aanvragen.