Nieuws
Beatrix Kinderziekenhuis: “Dit moet blijven!”
Al 10 jaar speelt Muziek aan Bed voor patiënten in het Beatrix kinderziekenhuis in Groningen. Een mooie reden, vond Muziek aan Bed, om deze lange en fijne samenwerking eens in het zonnetje te zetten. Op verjaardagsbezoek in Groningen met taart en een cadeau spraken we in het ziekenhuis uitgebreid met een groot pleitbezorger van Muziek aan Bed: Annemarie Coumou-Loenen, medisch pedagogisch zorgverlener in het Beatrix Kinderziekenhuis, afdeling Intensive Care Kinderen.
Vanaf de eerste noot die klonk in het ziekenhuis was Annemarie, die in haar vrije tijd dwarsfluit speelt, erbij. Ze werkt al 17 jaar in het Beatrix kinderziekenhuis. Haar werk bestaat uit het ondersteunen van kinderen en hun ouders tijdens de opname in het ziekenhuis; een niet-medische rol in een medische setting. Haar hoofdtaak is zorgen dat de kinderen zo min mogelijk pijn, angst en stress ervaren tijdens de opname. Juist op de IC Kinderen is comfort heel belangrijk. Kinderen liggen aan de beademing en zijn vaak niet mobiel. Dan is positieve aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van muziek heel belangrijk.
“Muziek heeft een positieve uitwerking als je tussen al die medische apparatuur ligt,” weet Annemarie. Ze loopt altijd mee als de musici van Muziek aan Bed komen. “Het is heel fijn om te werken met de cellisten: ze voelen goed aan bij welke patiënt ze wat kunnen spelen en ook hoe. Ook de samenwerking met het personeel is hierbij wezenlijk en wordt als zeer prettig ervaren.”
Annemarie heeft een mooi voorbeeld van de impact die muziek heeft op een kind.
Een kleuter op de IC had het benauwd en was boos en nukkig. Ook had hij erge buikpijn. Annemarie legde hem uit dat de liedjes van Muziek aan Bed goed helpen tegen de buikpijn. Na het eerste liedje zei de kleuter: ik heb nog steeds buikpijn! Met andere woorden: speel nóg maar een liedje. Vier liedjes verder was zijn gezicht meer open en ontspannen. De buikpijn overigens nog niet helemaal verdwenen…
“Kinderen zijn van het doen. En van het beleven. Hé wat gek, 2 mensen op 1 cello? Hoe zit dat nou met die handen? En wat een mooie kleren hebben ze aan! Ze zijn verrast door de grote instrumenten en het optreden. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders en broers en zussen. Muziek komt meteen binnen, is een welkome afleiding en zorgt voor contact.”
Het repertoire dat de cellisten spelen sluit goed aan bij de verschillende leeftijden van de patiënten. In het Beatrix Kinderziekenhuis worden kinderen opgenomen van 0 tot 18 jaar. Kinderliedjes, klassieke muziek, filmmuziek, Buurman & Buurman. Een echte topper is Rollar Coaster van Danny Vera. Ook de wereldmuziek die de musici spelen wordt gewaardeerd.
Annemarie noemt een voorbeeld van een moeder met haar peuter die geen Nederlands spraken. De peuter was boos en angstig. “De cellisten kozen een Arabisch liedje, de moeder herkende het direct en ging meezingen en dansen. Haar zoontje reageerde daar heel mooi en ontspannen op. Iedereen verstaat muziek en dan heb je even geen taal nodig.”
Op de vraag of ze kan aangeven wat 10 jaar Muziek aan Bed betekent voor het Beatrix Kinderziekenhuis zegt Annemarie direct: “Vanaf het begin paste het meteen. Het personeel zei tegen elkaar: dit moet blijven! De musici komen zeer regelmatig, eens per 14 dagen een hele dag. Het zijn inmiddels vertrouwde gezichten geworden, ze weten precies hoe het reilt en zeilt in het ziekenhuis. De Stichting Vrienden van het Beatrixziekenhuis ondersteunt de optredens nog steeds met volle overtuiging. Muziek aan Bed is niet meer weg te denken uit het Beatrix.”
Voor Annemarie is het heel duidelijk: Muziek aan Bed kun je gewoon ontvangen. Je hoeft er niets voor te doen, je hoeft alleen maar te luisteren.