Nieuws
12,5 jaar live muziek in de zorg
Stichting Muziek aan Bed bestaat 12,5 jaar en viert dat met drie jubileumconcerten voor zowel patiënten als publiek: za 8 oktober in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, zo 9 oktober in het Martini Ziekenhuis in Groningen en za 15 oktober in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Bij elk jubileumconcert zijn vijf à zes Muziek aan Bed-cellisten aanwezig die voor deze gelegenheid ook gezamenlijk zullen spelen. Songwriter Mercy John, bekend van de hit Roller Coaster die hij samen met Danny Vera schreef, componeerde speciaal voor deze concerten What Music Can Do voor zang en vier cello’s. Mercy John en Dominic Seldis, contrabassist van het Koninklijk Concertgebouworkest en jurylid van Maestro, zijn ambassadeur van Muziek aan Bed.
De 18 cellisten van Muziek aan Bed spelen jaarlijks honderden korte concertjes aan bed in zo’n dertig ziekenhuizen en zorginstellingen verspreid over een groot deel van Nederland. “Spelen én zingen”, zegt medeoprichter, celliste en directeur Tjakina Oosting. “En meestal als duo, samen achter één cello. Dat is ons handelsmerk geworden. We brengen schoonheid bij mensen die vaak al maanden geen schoonheid meer hebben gezien of gehoord. ‘Hier kan geen pilletje tegenop’, krijgen we vaak als reactie.”
Glimlach
“Het streven is om alle kamers langs te gaan maar natuurlijk overleggen we eerst altijd met het afdelingshoofd. Daarna gaan we al spelend de gang op en beginnen we met onze gangtune: een kruising tussen Roller Coaster van Danny Vera en de prelude van de eerste Cellosuite van Johann Sebastian Bach. Vaak verschijnen er al snel een paar hoofden om het hoekje. ‘Kom maar binnen hoor!’ Het is ontroerend en aangrijpend om te zien wat voor impact de muziek heeft. Jaren geleden speelden we bijvoorbeeld voor een meisje dat kanker had. Vijf jaar na het optreden kregen we een brief van de moeder. Ze moest nog altijd huilen als ze terugdacht aan ons concertje en vooral aan die eerste glimlach sinds maanden op het gezicht van haar dochtertje. Het meisje is gelukkig weer helemaal gezond geworden. We krijgen veel reacties, ook van familieleden van ernstig zieke patiënten die ons voordat ze sterven graag nog een keer willen horen spelen.”
Hiërarchie verdwijnt
Feitelijk spelen de cellisten van Muziek aan Bed niet alleen voor de patiënten maar ook voor de verpleegkundigen en de artsen. De sfeer op de afdeling verandert en de doorgaans sterke hiërarchie verdwijnt. Iedereen is mens, iedereen is gelijk, iedereen wordt geraakt door de muziek. “Zelf een internist doet dan soms spontaan een dansje. En als we weer huiswaarts keren, laten we het verplegend personeel vaak met een grote glimlach achter.”
Over de cellisten
Alle cellisten van Muziek aan Bed zijn afgestudeerd aan het conservatorium. Veel van hen spelen of speelden in orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Metropole Orkest en het London Symphony Orchestra. Ook is er een aantal van hen actief in de musical- en theaterwereld.
Onder de noemer Muziek aan Tafel start Stichting Muziek aan Bed in 2023 een soortgelijk groot project voor mensen met dementie.
Muziek aan Bed jubileumconcerten
- ZA 8 OKT 2022 20.00 UUR WILHELMINA KINDERZIEKENHUIS, UTRECHT
- ZO 9 OKT 2022 20.00 UUR MARTINI ZIEKENHUIS, GRONINGEN
- ZA 15 OKT 2022 20.00 UUR IKAZIA ZIEKENHUIS, ROTTERDAM