De musicus als partner in de zorg; betekenisvol, kansrijk én precair
De musicus als partner in de zorg: betekenisvol, kansrijk én precair In intramurale zorginstellingen zijn tal van erkende en bevoegde vakdisciplines betrokken bij de behandeling van en zorg voor zieke en zorgbehoeftige mensen. Zij bepalen elk afzonderlijk én samen de kwaliteit en het goede resultaat van de zorg. Al die disciplines zijn – in hun…
Lees meerMuziek aan Bed & Hogeschool Rotterdam: Muziek in de zorg
Dankzij Monique Bussmann (zie De musicus als partner in de zorg: betekenisvol, kansrijk én precair) is Muziek aan Bed sinds 2023 in contact met de verpleegkundige opleiding van de Hogeschool Rotterdam. Na een inspirerende presentatie voor lectoren, onderzoekers en docenten van het Kenniscentrum Zorginnovatie, zijn we dit jaar actief betrokken bij de minor oncologie. Enkele studenten…
Lees meerEenVandaag: dansbehandeling voor parkinsonpatiënten
Er is steeds meer bewijs dat dansen mensen met de ziekte van Parkinson kan helpen. Dat blijkt ook uit een reportage van EenVandaag die in oktober werd uitgezonden. “Dans moet je onderzoeken alsof het een medicijn is”, aldus neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc. Ook de rol van muziek wordt benoemd. Een onderschrijving van de…
Lees meerSpreken tijdens Prescribing arts in Healthcare
Oprichter van Muziek aan Bed Tjakina Oosting woonde afgelopen weekend de conferentie ‘Prescribing arts in Healthcare’ in Thessaloniki bij. Een internationale bijeenkomst over de stand van zaken van kunst in de zorg. Met veel praktijkvoorbeelden uit diverse landen, waaronder een presentatie van Tjakina over het werk van Muziek aan Bed. Maar ook met de uitkomsten…
Lees meerArts in Health: In gesprek met Tineke Abma
Wij, Tjakina en Jan van Muziek aan Bed, hadden eind juni een gesprek met prof. dr. Tineke A. Abma. Zij is bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie aan de Universiteit Leiden, maar ook directeur bestuurder van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Ook speelt ze, naast allerlei andere rollen en functies, een belangrijke rol in het Arts…
Lees meerPresentatie Nationale Agenda Arts in Health
Vrijdag 16 februari is in het Grand Theater in Groningen de nationale agenda ‘Arts in Health’ gepresenteerd. Arts in Health ‘verwijst naar het veld dat artistieke en creatieve praktijken toepast om gezondheid en welzijn te bevorderen en een positieve benadering van gezondheidszorg te stimuleren’. Muziek aan Bed houdt zich hier al bijna 15 jaar mee…
Lees meer‘Livemuziek helpt patiënt genezen’
Promotieonderzoek: Als patiënten die een operatie hebben ondergaan naar livemuziek luisteren, helpt dat om het zenuwstelsel tot rust te brengen, ontdekte Hanneke van der Wal-Huisman. Woensdag promoveert ze. Van der Wal-Huisman onderzocht oudere patiënten die herstelden van een ingrijpende operatie. Een groep kreeg ‘gewone’ zorg, terwijl de andere groep iets extra’s kreeg: livemuziek gespeeld door…
Lees meerWaarom ik het van de daken wil schreeuwen
Bij een instelling waar mensen met dementie verblijven mochten we niet in huiskamer 3 spelen. Mevrouw T. – in een gevorderd stadium van parkinson/dementie – lag in haar slaapkamer en werd prikkelarm verpleegd. Het zorgpersoneel wist zich al een week geen raad met haar. Iedereen werd steeds de kamer uitgestuurd, ze slikte haar medicijnen niet…
Lees meer