Stichting Muziek aan Bed

Geschiedenis en organisatie

Het begon als een uitdaging – kán dat eigenlijk, met z’n tweeën op één cello spelen? Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden, twee professionele cellisten, gingen ermee aan de slag. Ze ontdekten dat het idee enorm aansloeg in de kinderziekenhuizen waar ze speelden. De kinderen reageerden verbaasd: zoiets hadden ze nog nooit gezien. Kinderen en hun ouders waren blij met de afleiding. Niet alleen de aankleding, maar ook het warme geluid van de cello had effect.

Tjakina en Marieke (sinds 2020 niet actief meer betrokken) richtten vervolgens in 2010 de stichting Muziek aan Bed op. Van de twee cellisten die destijds de uitdaging aangingen, is Muziek aan Bed nu uitgegroeid tot een team van achttien cellisten. Ze spelen in ziekenhuizen en zorginstellingen, voor kinderen, volwassenen en mensen met dementie.
Muziek aan Bed breidt haar repertoire voortdurend uit, zodat de cellisten hun keuze steeds kunnen afstemmen op de situatie. Een gek lied voor een groepje kinderen, een kalme melodie voor iemand die heel ziek is – de cellisten voelen aan wat er kan. Uit het hoofd spelen zij wat het hart hun ingeeft.

Die inschikkelijkheid maakt dat ze op alle afdelingen welkom zijn, ook op de intensive care. Iedereen op de afdeling geniet van hun bezoek; ook het verplegend personeel loopt met een glimlach rond. De muziek klinkt nog lang na.

De cellisten

Ellis Moorman

Cellist

Chieko Donker Duyvis

Cellist

Esther de Boer

Cellist

Nina Hitz

Cellist

Rivke van der Staak

Cellist

Tjakina Oosting

Cellist

Gerda Marijs

Cellist

Willemijn Knödler

Cellist

Mariëtte Laport

Cellist

Alexandra Vierkant

Cellist

Judit Berendschot

Cellist

Ilsje Merk

Cellist

Karoun Baghboudarian

Cellist

Eva van Schaik

Cellist

Mette Seidel

Cellist

Elianne Ardts

Cellist

Sebastiaan van den Bergh

Cellist

Ondersteunend

Jan Bakker

zakelijk leider

Tjakina Oosting

algemeen en artistiek directeur

Joretta Witvliet

bureaumedewerker

Femke de Caluwé

fondsenwerver

Merel Dercksen

administratie

Ambassadeurs

Dominic Seldis is sinds 2017 ambassadeur voor Muziek aan Bed. Dominic is eerste contrabassist in het Koninklijk Concertgebouw Orkest (het KCO).

Mercy John is sinds 2021 ambassadeur van Muziek aan Bed. Mercy John is songwriter en mede-schrijver van het nummer Roller Coaster dat Muziek aan Bed in de gang-tune heeft verwerkt.

Bestuur

Susanne Keulaerds (voorzitter): directeur MedischVitaal/Business Development bij Ascender

Marjon Koenekoop (secretaris): director at ivy artists

Niek Wijns (penningmeester): Zakelijk leider / Artistiek coördinator at Nederlands Blazers Ensemble

Lixel Huijts (lid) : Hoofd Online Media, Beeld en Communicatieondersteuning; Directie Communicatie at Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Lees hier ons beleidsplan 2021-2024.
Jaarrekeningen van eerdere jaren zijn op aanvraag beschikbaar.

Partners en sponsoren