Over ons

Hoe het ooit begon

Het begon als een uitdaging – kán dat eigenlijk, met z’n tweeën op één cello spelen? Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden, twee professionele cellisten, gingen ermee aan de slag. Ze ontdekten dat het idee enorm aansloeg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis waar ze speelden. De kinderen reageerden verbaasd: zoiets hadden ze nog nooit gezien. Kinderen en hun ouders waren blij met de afleiding. Niet alleen de aankleding, maar ook het warme geluid van de cello had effect.

Tjakina en Marieke (sinds 2020 niet actief meer betrokken) richtten vervolgens in 2010 de stichting Muziek aan Bed op. Van de twee cellisten die destijds de uitdaging aangingen, is Muziek aan Bed nu uitgegroeid tot een team van achttien cellisten. Ze spelen in ziekenhuizen en zorginstellingen, voor kinderen, volwassenen en mensen met dementie. Muziek aan Bed breidt haar repertoire voortdurend uit, zodat de cellisten hun keuze steeds kunnen afstemmen op de situatie. Een gek lied voor een groepje kinderen, een kalme melodie voor iemand die heel ziek is – de cellisten voelen aan wat er kan. Uit het hoofd spelen zij wat het hart hun ingeeft.

Die inschikkelijkheid maakt dat ze op alle afdelingen welkom zijn, ook op de intensive care. Iedereen op de afdeling geniet van hun bezoek; ook het verplegend personeel loopt met een glimlach rond. De muziek klinkt nog lang na.

Muziek aan Bed © Foppe Schut
presentatie_sel_MuziekAanBed_LeoPolak0013
Muziek aan Bed © Foppe Schut
Muziek aan Bed in Zwolle_Anke Teunissen

“...dit moet je écht zien, horen, voelen... In één woord geweldig. Het heeft ons (het personeel op de kinderafdeling) én de patiëntjes en hun ouders/verzorgers enorm geraakt. De cellisten van Muziek aan Bed laten zien dat zij aansluiting vinden bij verschillende leeftijden én op verschillende locaties....”

De Musici

Cellist

Het voelt alsof ik dóór de muziek een innige band aanga met de mensen tegenover me. Er gebeurt iets anders dan in een concertzaal. Het zijn dierbare momenten waarbij de kracht ervan af spat.

Cellist

Muziek is een taal die iedereen voelt en begrijpt en die vrijwel geen obstakels heeft in de communicatie. We zien bij onze optredens dat het mensen kracht geeft, ook daar waar woorden niet meer toereikend zijn.

Cellist

Muziek aan Bed is net een bijenkorf waar iedereen aan het werk is voor het grotere doel. We doen het samen en iedereen doet iets extra’s. Muziek is onmisbaar, zeker als je in een kwetsbare periode bent.

Cellist

Op het moment dat je in een kamer voor iemand speelt vergeet je jezelf even en gaat het om contact en verbinding, via mijn cello. Muziek geeft afleiding en brengt mensen dichter bij elkaar.

Cellist

Het is steeds weer een verrassing wie we ontmoeten, welke muziek we spelen en wat de muziek losmaakt. Mensen beginnen te vertellen, herinneringen op te halen. Kinderen beginnen te dansen en te glunderen. Dit is de reden dat ik muziek maak.

Cellist

Mensen uit het praktische alledaagse halen, een sfeer creëren die verschilt van waar ze zich op dat moment in bevinden. Vreugde, lol, weemoed, nostalgie, herkenning, gezelligheid, schoonheid: wat een voorrecht om te mogen spelen.

Cellist

Het maakt op mij indruk wat een klein optreden aan het bed van iemand die ziek is kan betekenen. Ik raak zelf ook ontroerd wanneer een moeder volschiet als we voor haar ernstig zieke zoon spelen. Of geïnspireerd als een zwaar gehandicapt meisje door onze muziek probeert te lachen.

Cellist

Van heel dichtbij heb meegemaakt hoe het is om maandenlang aan het bed van je dierbare te zitten. Door zelf muziek te maken in de ziekenhuizen kan ik kleine onbeschrijflijke momentjes van ontspanning, plezier, emotie, rust en geraaktheid creëren.

Cellist

Ik houd ervan om mensen op hun gemak te stellen en zich beter te laten voelen. De onvergetelijke reacties van ernstig zieke baby’s, kinderen, volwassenen en hun naasten zorgen elke keer weer voor optimisme, ontroering en bezinning. Alsof ik elke week mag trakteren.

Cellist

We scheppen voor korte tijd een wereldje waar veel gewoon mag zijn: een lach, het verdriet de heimwee, het speelse, het wondermooie. Dat kan muziek zonder woorden.

Cellist

Een stukje muziek opent vaak de deur voor een praatje. Soms is juist muziek de enige taal die mogelijk lijkt, waardoor emoties los komen. Elke kamer is weer volkomen anders en uniek; soms voel ik me als een fee die met toverpoeder strooit.

Cellist

Als cellist heb ik me ook verdiept in de connectie tussen lichaam en geest. Het werken met kwetsbare/gekwetste mensen is prachtig. Ik verwonder me steeds weer over de functie van ons werk: binnen enkele minuten ontroeren, stimuleren, troosten en verbinden.

Cellist

Het is vaak een verrassing voor de luisteraars dat we vierhandig op één cello spelen. Muziek is ontroerend, hartverwarmend, verrassend, hilarisch, relativerend en liefdevol. Ieder optreden is een klein verhaaltje dat ik als een cadeautje beschouw.

Cellist

Het mooiste werk dat ik ooit heb mogen doen! Door de mooie celloklanken vergeet een ziek kind even zijn ziekte. Een kwetsbare oudere leeft helemaal op en patiënten in het ziekenhuis raken ontroerd.

Cellist

Hier komen veel van mijn levenswaarden samen. Verbinding maken met muziek en iets kunnen doen voor iemand die kwetsbaarder in het leven staat. Ik word geraakt door de hartverwarmende en soms hartverscheurende reacties van kinderen en volwassenen.

Cellist

Je ontmoet mensen op een kwetsbaar moment in hun leven. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Ik heb gemerkt dat je kunt praten met je ogen. Ondanks alle narigheid kom je zoveel blijdschap en positiviteit tegen. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel muziek kan verzachten.

Altviolist

Persoonlijke aandacht voor kwetsbare mensen via een melodie. Herinneringen en gevoelens gaanstromen. Een glimlach, een traan, dansen, zingen. Dit zijn reacties op onze live optredens. Ik mag dit werk doen, wat een geluk!

Multi-instrumentalist

Vol overgave & met plezier zet ik mij in. Muziek maken voor mensen in ziekenhuizen en instellingen en hen daarmee momenten van vreugde en geluk bezorgen geeft een fijn gevoel.

Vrijwilligers

Vrijwilliger planning
Vrijwilliger boekhouding
Vrijwilliger backoffice

Ambassadeurs

Ambassadeur

Mercy John is sinds 2021 ambassadeur van Muziek aan Bed. Mercy John is songwriter en mede-schrijver van het nummer Roller Coaster dat Muziek aan Bed in de gang-tune heeft verwerkt.

Ambassadeur

Dominic Seldis is sinds 2017 ambassadeur voor Muziek aan Bed. Dominic is eerste contrabassist in het Koninklijk Concertgebouw Orkest (het KCO).

Bestuur

Susanne Keulaerds (voorzitter)
Directeur MedischVitaal/Business Development bij Ascender

Marjon Koenekoop (secretaris)
Director at ivy artists

Chris in 't Velt (penningmeester)
Head of Finance Transformation at AkzoNobel

ANBI
Stichting Muziek aan Bed is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Lees hier ons beleidsplan 2021-2024.
Jaarrekeningen van eerdere jaren zijn op aanvraag beschikbaar.
Het laatste jaarverslag is hier te lezen.

Partners

Mede dankzij de steun van de volgende organisaties zijn wij als sinds 2010 in staat muziek dichterbij te brengen.

Steun Muziek aan Bed!

Doneer en draag bij aan magische momenten in de zorg.