Een beleving die de hele afdeling raakt

Met live muziek in ziekenhuizen en verzorgingshuizen

De klank van de cello lijkt op de menselijke stem. Die klank voel je, je wordt erdoor geraakt – alsof er iemand speciaal voor jou zingt. Dat is ook wat we doen. We spelen speciaal voor u of jou. Waarom? Omdat we steeds weer zien dat er iets moois gebeurt: ontspanning, een lach, een traan, verwondering… allemaal reacties op Muziek aan Bed.

Op de kinderafdeling

Kinderen zijn soms heel verbaasd als ze Muziek aan Bed voor het eerst horen, gaan dan voorzichtig meewiegen met de muziek, en even later lachen ze hardop om een gek lied. Weer even gewoon kind, in plaats van patiëntje.

Volwassenen

Volwassenen in het ziekenhuis zijn blij met de afleiding, denken even niet aan pijn en zorgen; bij Muziek aan Bed voelen ze zich beter – ‘een kadootje voor mijn ziel’. Een gevoel dat nog lang blijft hangen.

Muziek aan Tafel

Ouderen in een verzorgingstehuis of op de afdeling geriatrie zien we vaak opleven en helderder kijken als wij voor ze spelen. Ook hen raakt de warme klank van de cello, van zo dichtbij – er is écht contact bij Muziek aan Tafel. Herinneringen van lang geleden duiken op, mensen doen weer mee, ze worden vrolijker of juist heel rustig. Wij voelen dat er veel gebeurt.

We brengen live muziek dichtbij ernstig zieke kinderen, volwassenen en kwetsbare ouderen. Intiem, dichtbij en verbindend. Dat doet wonderen. Ons bezoek kan kort of lang duren, we schikken in of pakken uit. We passen ons aan bij de doelgroep van dat moment en spelen – uit ons hoofd – wat ons hart ons ingeeft.

Ervaar het zelf. We komen graag een eerste keer langs om het u te laten ervaren. Klik hieronder voor onze minidocumentaire over Muziek aan Tafel uit 2020.

Wetenschap
Er is steeds meer onderzoek en wetenschappelijk bewijs dat muziek een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen. Ook in Nederland krijgt dit steeds meer aandacht, onder meer met  onderzoek bij prematuren, autisme en dementie. Een groot voordeel van muziek is dat het als enige behandeling geen negatieve bijwerkingen kent.

Omdat we er nu al een aantal jaren getuige van zijn hoeveel effect de optredens hebben, zochten we contact met wetenschappelijke onderzoekers in Nederland. We hebben een bezoek gebracht aan de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn van professor Hans Jeekel (Erasmus Universiteit Rotterdam) en aan het Lectoraat Lifelong Learning in Music van Rineke Smilde (Hanzehogeschool Groningen). Daarnaast hebben we contact gehad met o.a. neuromusicoloog Artur Jaschke (promovendus bij Erik Scherder aan de VU) die een lezing hield op ons donateursconcert op 14 februari 2016.

Wat anderen over ons zeggen

Anne van Walraven, Activiteitencentrum Antoni van Leeuwenhoek

Coördinator Kindertheater Wilhelmina Kinderziekenhuis

Pedagogisch medewerker Amphia Ziekenhuis

Pedagogische medewerkers Amalia Kinderziekenhuis

Medewerkers afdeling Geriatrie Tergooi

Margriet Gordijn, medewerker Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Medewerker afdeling Gynaecologie LUMC

Verpleegkundig teamleider LUMC

Jozien Baars, privé optreden

Pedagogisch medewerker OLVG

Jan Toor, privé optreden

Afdeling Dialyse, Afdeling Oncologie, Kinderafdeling OLVG West

Activiteitenbegeleiding IJsselheem Isala

Patiënt Martini Ziekenhuis

Activiteitenbegeleidster Bruggerbosch

Gastvrouw Martini Ziekenhuis

Welzijnsbegeleider Lieven de Key

Contactformulier

Wilt u meer over ons aanbod weten of wilt u een kennismakingsoptreden aanvragen? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij snel contact op.